Zapekané bataty so zeleninou
Vyskúšajte vymeniť klasické zemiaky za ich mierne sladšiu alternatívu – bataty. Očarí vás ich zaujímavá oranžová farba a netradičná chuť. Spolu s množstvom zeleniny sa toto jedlo stane vitamínovou bombou, ktorá vás navyše poľahky zasýti. Zapekané bataty so zeleninou navyše neobsahujú žiadne mäso, preto sú vhodné aj pre vegetariánov a ich prípravu zvládne naozaj každý!
Porcie: 2
Čas prípravy: 25 minút
Čas pečenia: 50 minút
Suroviny :
- Bataty (sladké zemiaky) – 2 ks
- Špenát (čerstvý al. mrazený) – 100 g
- Zmes zeleniny (mrkva, hrach, karfiol) – 200 g
- Cibuľa – ½ ks
- Cesnak – 2 strúčiky
- Tvrdý strúhaný syr – na posypanie
- Zmes semienok (ľanové, sezamové, tekvicové, slnečnicové) – na posypanie
- Olej
- Soľ a korenie
- Bylinky
Postup :
- Bataty umyjeme a párkrát ich prepichneme vidličkou. Uložíme ich na plech vymastený olejom a samotné zemiaky tiež potrieme olejom. Rúru predhrejeme na 200 °C a pečieme 50 minút, kým bataty nezmäknúť. Počas pečenia ich raz obrátime.
- Medzitým nakrájame cibuľu a cesnak nadrobno a na panvici s trochou oleja ich spolu osmažíme. Potom pridáme zeleninu – ak používate mrazenú, stačí ju udusiť. Čerstvú je potrebné vopred uvariť. Tesne pred dokončením varenia pridáme rozmrazený alebo čerstvý špenát, soľ, korenie a bylinky.
- Hotové bataty necháme mierne vychladnúť. Potom ich nakrojíme rezom po dĺžke približne 1 cm od ich okraja. Batat roztvoríme, ale nerozpolíme a vidličkou trochu roztlačíme stred. Ten nám bude slúžiť ako miska.
- Do vnútra batatu vložíme pripravenú zmes zeleniny. Na záver batat ozdobíme semienkami a strúhaným syrom. Môžeme podávať.
Dobrú chuť!