Zapekané bataty so zeleninou


Zapekané bataty so zeleninou

Vyskúšajte vymeniť klasické zemiaky za ich mierne sladšiu alternatívu – bataty. Očarí vás ich zaujímavá oranžová farba a netradičná chuť. Spolu s množstvom zeleniny sa toto jedlo stane vitamínovou bombou, ktorá vás navyše poľahky zasýti. Zapekané bataty so zeleninou navyše neobsahujú žiadne mäso, preto sú vhodné aj pre vegetariánov a ich prípravu zvládne naozaj každý!

Porcie: 2
Čas prípravy: 25 minút
Čas pečenia: 50 minút

 

Suroviny :

  • Bataty (sladké zemiaky) – 2 ks
  • Špenát (čerstvý al. mrazený) – 100 g
  • Zmes zeleniny (mrkva, hrach, karfiol) – 200 g
  • Cibuľa – ½ ks
  • Cesnak – 2 strúčiky
  • Tvrdý strúhaný syr – na posypanie
  • Zmes semienok (ľanové, sezamové, tekvicové, slnečnicové) – na posypanie
  • Olej
  • Soľ a korenie
  • Bylinky

 

 

Postup :

  1. Bataty umyjeme a párkrát ich prepichneme vidličkou. Uložíme ich na plech vymastený olejom a samotné zemiaky tiež potrieme olejom. Rúru predhrejeme na 200 °C a pečieme 50 minút, kým bataty nezmäknúť. Počas pečenia ich raz obrátime.
  2. Medzitým nakrájame cibuľu a cesnak nadrobno a na panvici s trochou oleja ich spolu osmažíme. Potom pridáme zeleninu – ak používate mrazenú, stačí ju udusiť. Čerstvú je potrebné vopred uvariť. Tesne pred dokončením varenia pridáme rozmrazený alebo čerstvý špenát, soľ, korenie a bylinky.
  3. Hotové bataty necháme mierne vychladnúť. Potom ich nakrojíme rezom po dĺžke približne 1 cm od ich okraja. Batat roztvoríme, ale nerozpolíme a vidličkou trochu roztlačíme stred. Ten nám bude slúžiť ako miska.
  4. Do vnútra batatu vložíme pripravenú zmes zeleniny. Na záver batat ozdobíme semienkami a strúhaným syrom. Môžeme podávať.

Dobrú chuť!

 

Zapekané bataty so zeleninou

 

Zapekané bataty so zeleninou

Zapekané bataty so zeleninou
4 (80%) 1 vote

Pridaj komentár