Čím nahradiť cukor
Cukor je neodmysliteľnou súčasťou našich životov už od detstva. Mnohí z nás si však čoraz intenzívnejšie začínajú uvedomovať, že rafinovaný biely cukor nie je tou najvhodnejšou potravinou pre ľudské telo a hľadajú jeho alternatívy. Na trhu je ich dostupné veľké množstvo od tých nízkokalorických po sladidlá s rôznym pomerom minerálov či iných prospešných látok. Ako a čím nahradiť cukor? Aj to vám poradí náš článok.
Umelé sladidlo vs. cukor
Nepochybne biely rafinovaný cukor nie je prospešný pre zdravie. Okrem toho, že spôsobuje kolísanie inzulínu v krvi, je aj nebezpečný, pretože napomáha rozvoju obezity. Nadmerný príjem cukru urýchľuje kaz zubov, zvyšuje aj riziko srdcových ochorení, rakoviny či porúch mozgu. Zároveň prekysluje organizmus a prispieva aj k vzniku kvasinkových ochorení či zhoršuje akné.
Na trhu sú dostupné rôzne náhrady za cukor, ale pozor. Nie všetky sú tak zdravé, za aké si vydávajú. Rôzne chemicky upravované umelé sladidlá s ťažko vysloviteľnými názvami rozhodne nepatria medzi zdravú výživu. Avšak aj prírodné umelé sladidlá je potrebné konzumovať v primeraných množstvách a ich druh prispôsobiť potrebám organizmu a zdravotnému stavu.
Prírodné sladidlá dokážu jedlu a nápojom dodať sladkú chuť najmä vďaka rôznemu pomeru fruktózy, ktorú obsahujú. Ani tá však nie je bez rizika. Môže prispievať k rozvoju cukrovky 2. typu, ale tiež zvyšovať hladinu cholesterolu. Aj z týchto dôvodov by si jej príjem mali strážiť nielen diabetici avšak tiež každý, kto sa zaujíma o svoje zdravie.
Agávový sirup
Toto prírodné sladidlo sa získava lisovaním listov agáve a ich následným spracovaním za vzniku sirupu. Tento postup výroby sladidla z rastliny podobnej aloe vera poznali už Aztékovia. Jeho charakteristickou vlastnosťou je, že je veľmi intenzívne sladký, preto stačí použiť veľmi malé množstvo. Agávový sirup je však pomerne ťažké nájsť na pultoch obchodoch, efektívnejšie je ísť za ním rovno do špecializovaných predajní so zdravou výživou alebo sa porozhliadnuť po internete.
Agávový sirup obsahuje pomerne veľké množstvo fruktózy až 70 – 90 %, preto by sa mal používať iba v malých dávkach. Možno ho využiť nielen na osladenie nápojov, ale aj do palaciniek, koláčov či varenia. Pri pečení stačí použiť polovičnú dávku sirupu oproti cukru, čiže namiesto plnej šálky cukru, stačí pol hrnčeka sirupu. Keď však pri pečení používate aj škrob, pridávajte agávový sirup opatrne, pretože môže vytvoriť hrudky viesť k usadnutiu a gumovej konzistencii cesta.
Javorový sirup
Tradičný kanadský produkt, ktorý si našiel cestu takmer do celého sveta. Získava sa pozbieraní miazgy javorov. Tá sa zvarí, filtruje až z nej zvykne tento sladký sirup. Čím je jeho farba tmavšia, tým má výraznejšiu chuť, ktorá mierne pripomína karamel. Má glykemický index podobný rafinovanému cukru.
Javorový sirup obsahuje rôzne prospešné látky. Napríklad veľa druhov antioxidantov, zinok, železo, fosfor, riboflavín, niacín, tiamín či mangán. Nevýhodou je, že má viac kalórií ako normálny cukor, jeho sladkosť je však vyššia, preto stačí použiť menšie množstvo sirupu oproti cukru. Obsahuje približne 70 % sacharózy, ale stále pomerne vysoký podiel fruktózy. Možno ho opäť využiť do pečenia, ale najmä na dochutenie palaciniek, lievancov, koláčov a podobne. Nájdete ho takmer vo všetkých väčších reťazcoch a aj v obchodoch so zdravou výživou.
Ryžový sirup
Menej známa alternatíva, ktorá vzniká z hnedej ryže. Tá sa uvarí a získajú sa z nej rôzne látky a enzýmy, ktoré po premene spôsobujú sladkú chuť. Výhodou je, že neobsahuje fruktózu a má veľmi nízky obsah tukov – iba 0,4 g na 100 g sirupu. Má však pomerne málo aj ďalších pozitívnych látok a môže obsahovať arzén, ak sa ryža, z ktorej sa získava, pestuje v znečistených oblastiach. Nájsť ryžový sirup v našich obchodov je pomerne náročné, stavte buď na špecializované predajne so zdravou výživou, alebo ešte lepšie na e-shopy.
Med
Asi najznámejšie sladidlo hneď po cukre. Čistý prírodný med je výhradne produkt včiel, ktoré zbierajú nektár z kvetov a premenia ho na jednoduchšie cukry, ktoré poznáme v podobe medu. Pokiaľ si zadovážite čistý kvalitný med (najlepšie priamo od včelára) môžete si byť istí, že ide o prírodnú organickú surovinu bez akéhokoľvek ďalšieho spracovania. Stále však obsahuje približne 50 % fruktózy.
Med obsahuje mnohé telu prospešné látky s antibakteriálnym a protizápalovým účinkom. Môže však spôsobovať zdravotné problémy najmä ľuďom trpiacim na rôzne peľové alergie. Med možno využiť tak ako cukor a v koláčoch stačí namiesto hrnčeka cukru použiť 1/2 až 2/3 hrnčeka medu. Toto sladidlo je vhodné najmä do mäkkých koláčov, nehodí sa do suchých, pretože im dodá zbytočnú vlhkosť a môže spôsobiť drobenie cesta.
Melasa
Tento sladký sirup je vedľajším produktom pri spracovaní cukrovej trstiny. Je tak bohatý na rôzne živiny, ktoré obsahuje cukrová trstina. Ide napríklad o zinok, horčík, draslík či vápnik. Melasa obsahuje aj ďalšie prospešné minerálne látky vrátane vysokého obsahu železa, preto je často súčasťou vegánskej výživy, kde slúži práve na doplnenie tohto prvku do organizmu.
Melasa často vyhovuje aj diabetikom vďaka jej pomerne nízkemu glykemickému indexu 27. Používa sa tiež do pečenia, ale menej často, pretože práca s ňou vyžaduje viac zručností a experimentovania pri jednotlivých receptoch. Skrýva v sebe relatívne veľké množstvo fruktózy, ale na druhú stranu je pomerne bežná v obchodoch so zdravou výživou a nie je problém objednať aj cez internet.
Kokosový cukor
Kokosové palmy neposkytujú len známy olej a orechy, ale aj cukor. Získava sa tak, že šťava z kokosovej palmy sa vyvarí a dehydruje. Kvalitný prírodný kokosový cukor sa vyrába bez ďalších úprav a konzervačných látok. Je však potrebné si dať pozor pri kúpe a vyberať iba 100 % produkty, pretože do kokosového cukru a niekedy pridáva trstinový pre zlepšenie chuti.
Kokosový cukor sa svojimi kalóriami rovná klasickému rafinovanému bielemu cukru. Ma mierne karamelovú chuť a hnedastú farbu. Obsahuje avšak prospešné látky ako vitamín C, vitamíny skupiny B, draslík, zinok, železo. Jeho sladkosť je podobná normálnemu cukru, preto sa pri pečení používa v rovnakých dávkach ako rafinovaný cukor. Jeho glykemický index je 35 a nájdeme v ňom stále určité množstvo fruktózy.
Stévia
V súčasnosti asi jedno z najčastejších prírodných umelých sladidiel. Sladkú chuť lístkov stévie prvýkrát objavili domorodci v Paraguaji. Táto rastlina je až 200 až 300-krát sladšia než obyčajný rafinovaný biely cukor. Už aj v našich podmienkach je bežné dostať túto rastlinu v črepníku a pestovať ju kvôli jej sladkým lístkom.
Lístky sú vhodné najmä na osladenie nápojov, čaju alebo dozdobenie koláčov a zákuskov, ich sladkosť sa prejaví po rozžutí či rozdrvení. Do pečenia, prípadne varenia sú vhodné spracované formy stévie, ktoré nájdete v podobe prášku, tabliet, granúl či tekutiny. Dostať ju už v každom veľkom reťazci a jej ceny sú pomerne výhodné.
Stévia neobsahuje žiadne kalórie a má nízky glykemický index. Môže však niekedy vyvolávať chuť na sladké a staršie lístky majú horkastú chuť. Na pečenie sú vhodné najmä granule a prášok (stévia v prášku). Do koláčov ju pridávajte postupne, pretože je sladšia než cukor a cesto priebežne ochutnávajte. Aby sa nezmenila výsledná konzistencia cesta, je vhodné dosypať do zmesi inú suchú prísadu ako zdravý mandľový prášok alebo strúhaný kokos.
Trstinový cukor
Ide o klasický hnedý cukor, ktorý bežne nájdete v cukorničkách v kaviarňach vedľa klasického bieleho rafinovaného cukru. Avšak pri jeho kúpe treba byť obozretný, často totiž ide o rafinovaný cukor, ktorý bol iba zafarbený. Jeho dostupnosť je široká a pri pečení či varení ho možno využiť rovnako ako biely cukor a aj v tých istých dávkach.
V čom sa teda odlišuje od bieleho cukru? Trstinový cukor obsahuje aj rôzne živiny a prospešné látky na rozdiel od bieleho cukru. Výhodou je najmä jeho všestrannosť a dostupnosť, stále má však pomerne vysoký glykemický index. Predstavuje akýsi medzistupeň medzi zdravšími alternatívami a klasickým cukrom.
Vaše skúsenosti
Máte vlastné alternatívy čím nahradiť cukor? Neváhajte a dajte nám vedieť do komentárov pod článok. Na všetky vaše príspevky sa tešíme a vopred ďakujeme.