Ryžová diéta
Ryžu zväčša používame ako prílohu k mäsu alebo z nej pripravujeme rizoto, no počuli ste už o tom, že s ryžou sa dá aj chudnúť? Ryža je, totiž, bohatá na vitamíny a minerály a zároveň má nízky glykemický index, vďaka čomu je ideálnou potravinou na prečistenie a detoxikáciu tela. Poďte sa teda spolu s nami pozrieť nato, ako vyzerá ryžová diéta.
Nie je ryža ako ryža
Ako už sám názov napovedá, ryžová diéta je založená predovšetkým na konzumácii ryže. No predtým než začnete, je dobré sa oboznámiť s tým, akú ryžu bude počas diéty jesť. Klasická, biela ryža, totiž, obsahuje omnoho menej vitamínov a minerálov ako ostatné druhy. Procesom, ktorým sa vyrába z naturálnej ryže, ryža biela sa ničí až 67% vitamínu B3, 80% vitamínu B1 a 90% vitamínu B6. Okrem toho až 50% horčíka, 52% fosforu a 60% železa.
Veľmi častým javom počas drastickej diéty je malé množstvo potrebných minerálov a vitamínov, preto najlepšie urobíte ak siahnete po jednom z mnohých druhov celozrnnej ryže. Udáva sa, že najlepšou voľbou, čo sa ryže týka, je ryža parboiled, ktorá údajne obsahuje v porovnaní s klasickou ryžou (guľatozrnnou alebo dlhozrnnou) až dvojnásobné množstvo vitamínov a minerálov.
Ryža Natural je zase menej kalorická a obsahuje veľké množstvo vlákniny, čím predídete nepríjemnej zápche a tráviacim ťažkostiam. Jazmínová ryža, naopak, krásne vonia, čím pokrmom dodáva špecifickú vôňu. No pozor, 100g surovej ryže obsahuje asi 1 500KJ a až 65% sacharidov, je až 3x výdatnejšia ako rovnaké množstvo zemiakov. Toto je jeden z hlavných dôvodov, prečo si počas ryžovej diéty kontrolujeme jej príjem.
Dôležitý hráč – Glykemický index
Ďalším dôvodom prečo siahnuť radšej po hnedej ryži ako po tej bielej je glykemický index. Glykemický index je hodnota, ktorá označuje to, ako rýchlo sa cukor z danej potraviny vstrebáva do krvi, a teda ako prudko zvýši hodnotu krvného cukru. V prípade potraviny s vysokým glykemickým indexom, hladina krvného cukru prudko stúpne, nastáva hyperglykémia, ktorú sa telo snaží vyrovnať pomocou inzulínu, hormónu produkovaného pankreasom. To, okrem iného, spôsobí, že budeme mať veľmi skoro po jedle opäť hlad.
Čím je teda hodnota glykemického indexu nižšia, tým pomalšie sa cukry s daného pokrmu uvoľňujú do krvi a tým dlhšie máme potrebnú energiu a pocit sýtosti. Hodnota glykemického indexu u bielej ryže je 64, naopak ryža natural dosahuje len číslo 50. Platí tiež, že čím dlhšie budete ryžu variť, tým viac jej glykemický index stúpne.
Prečo práve ryža?
Prečo by ste mali držať ryžovú diétu, keď ste sa v predchádzajúcich riadkoch dočítali, že ryža je až 3x výživnejšia ako zemiaky? Nebolo by lepšie držať radšej zemiakovú diétu? Známa nemecká autorka kníh o prírodnej liečbe a stravovaní Lisa Mar odporúča ryžovú diétu, nie len ako účinnú detoxikáciu organizmu, ale aj pri liečbe žalúdočných, črevných, pečeňových a žlčníkových chorôb.
Ryža totiž neobsahuje glutén, teda nezaťažuje tráviaci trakt, naopak pomáha čistiť črevá a telo zbavuje nadbytočnej, usadenej vody. Ako už bolo spomenuté najmä celozrnná ryža obsahuje značné množstvo vitamínov skupiny B, ktoré sa vstrebávajú do nervovej sústavy, kde pomáhajú v boji proti depresiám, zlepšujú pamäť a sústredenie.
Z minerálnych látok tu nájdeme sodík, draslík, fosfor, kremík, ale tiež vápnik, horčík či železo. Ryža, vďaka obsahu kyseliny glukurónovej, ktorá sa v tele mení na glukuronidázu, na seba viaže cudzorodé a jedovaté látky, ktoré potom naše telo spolu s touto kyselinou vylučuje.
3,2,1, štart – ryžová diéta a jej fázy
Klasická ryžová diéta trvá 36 dní a je rozdelená do 4 fáz, pričom každá fáza trvá 9 dní.
- Prvá fáza – V prvej fáze sa výlučne konzumuje iba ryža, ktorú je dobré si rozdeliť na päť porcií počas dňa. Množstvo skonzumovanej ryže je u každého iné, no myslite nato, že s prejedaním diéta nebude mať zmysel. Priemerná hodnota sa pohybuje medzi 200-300g neuvarenej ryže. Ryžu pri príprave nesoľte, soľ totiž v organizme zadržiava vodu. Na dochutenie využite radšej bylinky.
- Druhá fáza – teda druhých 9 dní, pozostáva opäť z veľkej miery z ryže. K nej však môžete počas každého chodu pridať štvrtinu porcie varenej alebo dusenej zeleniny. Využiť môžete všetky druhy zeleniny, ako je mrkva, cibuľa, kaleráb, tekvica, cvikla, pór, brokolica a mnohé ďalšie. Nezabúdajte ju však pred konzumáciou krátko povariť, podusiť, či pripraviť na pare, aby bola pre telo ľahšie stráviteľná. Na dochutenie ryže už môžete použiť malé množstvo soli alebo cesnak.
- Tretia fáza – počas tretej fázy pridajte do svojho jedálnička strukoviny, ktoré môžu tvoriť až 10% porcie. Jedna porcia teda bude vyzerať takto: 65% ryže, 25% varenej zeleniny a 10% strukovín. Strukoviny sú bohatým zdrojom bielkovín, ktoré vaše telo, po viac ako dvoch týždňoch diéty, určite potrebuje. Okrem toho vás príjemne zasýtia. Postupne vystriedajte všetky strukoviny fazuľu, šošovicu, hrach ale aj cícer, bôb a sóju. Ryžu opäť varíme s malým množstvom soli, no strukoviny len v neslanej vode. Pridať ale môžete rôzne druhy korenia v rozumnej miere.
- Štvrtá fáza – v poslednej, štvrtej fáze pridáme k doterajšiemu jedálničku 10% čerstvej zeleniny. Ryža teda bude tvoriť už len 55% a zvyšných 45% sa rozdelí podľa predchádzajúceho modelu medzi varenú zeleninu, strukoviny a surovú zeleninu.
Dôležité upozornenie
Počas ryžovej diéty nezabúdajte dostatočne piť, aby sa z tela odplavovali všetky toxické látky. Okrem toho vláknina z ryže v žalúdku napučí a vy sa budete cítiť sýtejší. Vyhnite sa však sladeným nápojom, káve a alkoholu, ktoré by efekt diéty rušili. Najlepšia je preto čistá voda, do ktorej si môžete pridať niekoľko kvapiek citrónu na oživenie, ale aj bylinkové a nesladené ovocné čaje.
Keď nemáte 36 dní
Pre tých z vás, ktorí začali s diétou trošku neskoro a potrebujú vyzerať lepšie a chudšie už o týždeň, tu máme skrátenú ryžovú kúru, ktorá netrvá dlhšie ako 7 dní. Postup je rovnaký, no skrátený. Prvá fáza, kedy prijímate iba ryžu trvá prvý a druhý deň diéty. Druhá fáza je rozdelená na tretí a štvrtý deň a k ryži pridávame aj dusenú zeleninu. V tretej fáze, teda počas piateho a šiesteho dňa, pridáme k ryži a dusenej zelenine strukoviny. No a posledná, štvrtá fáza je naplánovaná na siedmy, teda konečný, deň diéty, kedy do jedálnička zaradíme aj surovú zeleninu.
Po skončení diéty
Názory, tak odborníkov, ako aj ľudí, ktorí túto diétu držali, sa rôznia. Jedni tvrdia, že je to ideálny spôsob ako schudnúť, a že oproti iným diétam pociťujú menší hlad. Druhí za vravia, že diéta je príliš drastická a telo má počas nej nedostatok dôležitých výživných látok. Pravda je však taká, že počas ktorejkoľvek jednostranne založenej diéty budete mať nedostatok istých živín, otázne je čo to bude znamenať pre vaše telo. Pre začatím akejkoľvek diéty sa preto poraďte so svojím lekárom o jej vhodnosti pre váš organizmus.
Tabletky na chudnutie - TABUĽKA POROVNANIE
Ďalšou veľmi diskutovanou témou ohľadom ryžovej diéty je obávaný jojo efekt, ktorý sa s najväčšou pravdepodobnosťou po skončení dostaví. Je to preto, že telo si pamätá to, čo bolo pred diétou a chce sa k tomu vrátiť naspäť. Teda ak telo rýchlo stratí niekoľko tukových buniek chce ich rýchlo zase nabrať naspäť, aby sa cítilo „vo svojej koži“. Zabrániť jojo efektu môžete postupným nabehnutím na normálny režim, teda akousi piatou, vyrovnávacou fázou, počas ktorej postupne pridávame do jedálnička ostatné, bežné, potraviny. Začneme varenými obilninami a produktmi z nich, teda cestoviny, rôzne kaše a vločky. Začneme viacej soliť a pridáme orechy a semená.
Ďalším bodom bude ovocie a ako posledné do jedálnička zaradíme mlieko, mliečne výrobky a mäso.Pripravte sa nato, že diéta vám dá poriadne zabrať, v začiatkoch môžete pociťovať malátnosť, únavu a slabosť, dodržujte preto pitný režim, veľa oddychujte a nezabúdajte na dostatočný spánok. Ak budete už na okraji svojich psychických či fyzických síl, doprajte si niekoľko kúskov ovocia, ktoré sú rozhodne menším zlom ako celá čokoláda.
Vyskúšali ste ju?
Je ryžová diéta tou pravou diétou? Vyskúšali ste ju? Máte zlepšovák? Neváhajte a píšte nám vaše skúsenosti s touto diétou do komentárov pod článok. Na všetky vaše postrehy a skúsenosti sa tešíme a vopred vám na ne ďakujeme.