Ovsené vločky na chudnutie
Snažíte sa schudnúť, ale kilogramy neubúdajú? Skúsili ste už ovsené vločky na chudnutie? Ovos patrí medzi najstaršie obilniny a v podobe vločiek je jednou z najideálnejších potravín na chudnutie. Dokáže nielen zasýtiť, zároveň obsahuje veľké množstvo živín a látok, ktorá sú prospešné pre zdravie.
Prečo jesť ovsené vločky?
Mnohí si určite pomyslia, že ovsené vločky nepatria medzi najzdravšie potravy, najmä ak vezmeme do úvahy väčšinu výrobkov, ktoré ich obsahujú. Viaceré z nich majú na svojich obaloch nálepky „zdravé potraviny“ či „fit“, avšak len veľmi málo z nich skutočne zdraviu prospieva. Patria sem veľakrát spomínané müsli tyčinky, ktoré obsahujú spracované ovsené vločky a sú plné jednoduchých cukrov, prípadne aróm či nezdravých tukov. Výživovými hodnotami sa obvykle približujú čokoládovým tyčinkám. Zároveň sa sem zaraďujú aj müsli cereálie, ktoré síce obsahujú určité množstvo sušeného ovocia, ale opäť je tu riziko výskytu nezdravých jednoduchých cukrov, konzervantov či umelých príchutí.
Tabletky na chudnutie - TABUĽKA POROVNANIE
Čisté ovsené vločky sú jednodruhová potravina, čiže neobsahujú žiadne pridávané cukry, tuky, konzervanty či arómy. Preto by ich konzumácia mala byť na dennom poriadku, na rozdiel od spracovávaných sladených potravín. Nemusíte ich prijímať len v podobe kaše, ale vločky sa skvele hodia aj pri príprave hlavných pokrmov, koláčov, lievancov či polievok.
Účinky ovsených vločiek
Okrem významného účinku na chudnutie má konzumácia ovsených vločiek, napríklad v ovsenej kaši, viaceré pozitíva na ľudský organizmus. Poďme sa bližšie pozrieť na to aké.
- Nízky glykemický index – toto slovné spojenie hovorí najmä o tom, že vo vločkách sa nachádza vyvážený pomer živín a primeraná hladina cukru. Vďaka tomu poskytnú telu dostatok energie, zároveň obsahujú cukor, ktorý telo dokáže dobre využiť, a tak ho zbytočne neukladá do tukových zásob.
- Vysoký obsah vlákniny – vláknina vo všeobecnosti uľahčuje a zrýchľuje proces trávenia. Z tohto dôvodu sa nadbytok látok a živín vylúči z tela a môžete tak lepšie predchádzať ukladaniu tuku, zároveň sa zlepšuje črevná mikroflóra, čo má význam pri správnej funkcii imunity organizmu. V neposlednom rade vláknina podporuje metabolizmu, ktorý predstavuje jeden z hlavných faktorov ovplyvňujúcich intenzitu chudnutia.
- Rastlinné bielkoviny – ich hlavnou úlohou je podpora rastu svalovej hmoty, ale okrem toho pomáhajú naštartovať metabolizmus. Tým pádom telo ľahšie odbúrava tuky, navyše v kombinácií s pohybom a cvičením uľahčujú spevňovanie svalstva.
- Predchádzanie jojo efektu – ide o častý jav, ktorý nastáva po skončení mnohých diét. Telo si začne nanovo vytvárať stratené tukové zásoby a celý kolobeh chudnutia sa tak stáva neefektívnym. Vďaka vyváženým hodnotám látok a živín ovsené vločky výrazne pomáhajú predchádzať tomuto efektu a uľahčujú udržanie si stabilnej váhy.
- Minerálne látky, vitamíny a iné prospešné zlúčeniny – ovsené vločky a kaša obsahujú z minerálov predovšetkým mangán, ktorý pomáha telu pri formovaní kostí či spojivového tkaniva. Zároveň je mangán prvok, ktorý sa v našom tele nedokáže ukladať do zásoby, preto ho musíme telu pravidelne dodávať. Okrem toho so vo vločkách vyskytuje aj fosfor, zinok, draslík alebo vápnik. V ovsených vločkách sa okrem toho nachádza aj aminokyselina tryptofán, ktorá má významný vplyv pri znižovaní rizika úzkosti, porúch spánku či depresie. Z vitamínov sa sem zaraďujú vitamíny skupiny B (najmä B1, B2). Ovsené vločky telu dodávajú aj vitamín E, ktorý sa nazýva aj vitamín dlhovekosti a udržuje správne hodnoty krvnej zrážanlivosti a predchádza tak vzniku krvných zrazenín.
Ovsená kaša na chudnutie
Základná ovsená kaša predstavuje zmes ovsených vločiek s tekutinou, najčastejšie mliekom alebo vodou. V závislosti od chuti sa do nej pridáva sušené ovocie, škorica, vanilka alebo rôzne orechy či semená. Zamysleli ste sa však nad tým, ako vám jej konzumácia môže pomôcť pri chudnutí?
Pri čistej alebo dochutenie ovsenej kaši je nesporná výhoda tá, že dokáže veľmi dobre zasýtiť. Už len tým pôsobí preventívne proti priberaniu, lebo pomáha udržať hlad pod kontrolou a zároveň ovsené vločky regulujú hladinu cukru v krvi. Jednou zo zložiek ovsenej kaše sú aj polysacharidy, čiže zložené cukry, vďaka ktorým kaša udržuje pocit sýtosti a dodáva potrebnú energiu. Okrem toho ovsená kaša obsahuje vlákninu, ktorú oceníte nielen pri tráviacich ťažkostiach, ale pomáha celkovo pri procese trávenia a urýchľuje metabolizmus nevyhnutný na efektívne chudnutie.
Na trhu je k dispozícií veľmi veľa druhov ovsených kaší. Siahnuť môžete napríklad aj po instantných, ktoré sa takisto osvedčili pri chudnutí. Ich cena nie je veľmi vysoká, kaše však môžete tiež pripravovať doma. Pokiaľ nechcete vyrážať do obchodov, e-shopy ponúkajú rôzne značky a príchute, stačí si len vybrať.
Ako pripravovať ovsenú kašu?
Príprava ovsenej kaše z ovsených vločiek je veľmi jednoduchá a trvá len pár minút. Správna doma pripravovaná ovsená kaša pozostáva z ovsených vločiek a tekutiny. Podľa toho, ako dlho ich necháte či už vo vode alebo mlieku, môžete dosiahnuť rôznu konzistenciu od hustejšie až po jemnú kašovitú.
Ovsená kaša s vodou
Na prípravu tohto druhu kaše potrebujete iba dve prísady, a to ovsené vločky a vodu. Tú na začiatok nechajte zovrieť. Môžete si popri tom pripraviť vločky do misky, podľa chuti pridajte škoricu, vanilku alebo kokosový olej. Po zovretí vody vločky zalejte. Použite však iba menšie množstvo vody, tak, aby v nej vločky neplávali. Následne počkajte, kým sa voda úplne vsiakne do vločiek, ktoré sa už pomaly premieňajú na kašu, a pridajte zvyšnú vodu. Nakoniec, keď vločky dostatočne napučia a ochladnú, môžete celý pokrm dochutiť orieškami, rôznymi semenami, prípadne ovocím a podobne.
Ovsená kaša s mliekom
Pri príprave tohto druhu kaše je postup veľmi podobný, ako keď ju pripravujete s vodou. Jediný rozdiel spočíva v tom, že mlieko nemusíte nechať na začiatku zovrieť, pokiaľ nechcete. Tým si môžete skrátiť dobu prípravy výrazne skrátiť, na záver stačí pridať orechy, sušené alebo čerstvé ovocie a je to!
Instantné ovsené kaše
Na internete alebo v kamenných predajniach môžete nájsť veľmi veľa rôznych druhov a príchutí. Pri ich príprave je najlepšie postupovať podľa návodu, ktorý nájdete na ich obale. Ich výhoda spočíva v tom, že ich veľakrát stačí zaliať vodou či mliekom, nemusíte čakať, kým všetka tekutina vsiakne a môžete ich hneď jesť. Mnohé druhy obsahujú už sušené ovocie alebo oriešky primiešané priamo do zmesi.
Kedy jesť ovsené vločky?
Ovsené vločky sú vynikajúce v tom, že dokážu zasýtiť na veľmi dlhú dobu, preto pomáhajú predchádzať návalom „vlčieho hladu“. Dokážu vo vás vyvolať pocit sýtosti až na takmer dve hodiny (v závislosti od skonzumovaného množstva). Z toho dôvodu sú vhodné najmä na raňajky, prípadne desiatu či olovrant. Konzumovať ich takisto môžete pred cvičením alebo po vytrvalostnom tréningu na doplnenie zásob energie. Naopak, pokiaľ sa snažíte schudnúť alebo udržať si hmotnosť, vyhnite sa ich konzumácií na večeru, pretože energia z nich sa uvoľňuje pomaly, a počas spánku ju nespálite. Odporúčaná denná dávka je okolo 200 – 300 gramov v závislosti od hmotnosti či pohlavia.
Ako vylepšiť chuť ovsených vločiek?
Mnohí neradi konzumujú vločky pre ich nevýraznú chuť. Toto sa dá veľmi ľahko zmeniť, ak sa vločky skombinujú so správnymi prísadami. Získajú tak nielen na chuti, ale aj na výživových hodnotách. Pozrite si niekoľko typov.
- Vyskúšajte vločky s postrúhaným jablkom alebo pretlačeným banánom.
- Zamiešajte ich do jogurtu so škoricou.
- Ochutnajte kombináciu – vločky, tvaroh, hrozienka a banán.
- Pre milovníkov sladkého – namočte vločky do mlieka, ozdobte medom, orieškami a hrozienkami.
- Pre lepšie trávenie – pridajte vločky do kefíru alebo acidofilného mlieka.
Recepty s ovsenými vločkami
Polievka s ovsenými vločkami
Ingrediencie: 1 ks brokolice
1 kusy kalerábu
2 kusy mrkvy
1 kus menšieho zeleru
1 vajce
1 hrnček ovsených vločiek
1 ČL soli
1 PL červenej sladkej papriky
štipka čierneho mletého korenia
Postup:
- Umytú a očistenú zeleninu nakrájajte na malé kocky a plátky.
- Vložte pokrájanú zeleninu do hrnca, zalejte vodou a pridajte všetky koreniny, vločky.
- Nechajte variť a po zovretí varte polievku ďalších cca 10-13 minút, kým nebude zelenina mäkká.
- Pridajte rozšľahané vajce, opäť chvíľu povarte, aby sa vajíčko uvarilo. Na záver odstavte, nechajte ochladnúť a môžete degustovať.
Sušienky z ovsených vločiek
Ingrediencie:
1 hrnček jemných ovsených vločiek
1 hrnček hladkej múky
1/2 hrnčeka cukru
1/2 hrnčeka pomletých vlašských orechov
3 PL medu alebo javorového sirupu
130 g masla
2 PL vody
1/2 ČL jedlej sódy bikarbóny
½ ČL škorice
Postup:
1.V miske zmiešajte ovsené vločky, cukor, preosiatu múku, škoricu a orechy. V malom hrnci roztopte maslo spolu s medom alebo javorovým sirupom.
2.V horúcej vode rozmiešajte jedlú sódu a pridajte ju k roztopenému maslu. Celú maslovú zmes prilejte k suchej vločkovej zmesi a dobre premiešajte.
3.Lyžičkou vytvarujte malé kopčeky v tvare sušienok (prípadne vykrajujte z vyvaľkanej placky). Uložte ich na plech vystlaný papierom na pečenie.
4.Pečte v rúre vyhriatej na 150 °C cca 15-20 minút. Nechajte vychladnúť a skladujte vo vzduchotesnej nádobe.
Lievance s ovsenými vločkami
Ingrediencie:
1 hrnček ovsených vločiek
1 hrnček špaldovej múky
0,5 litra nízkotučného mlieka
1 vajce
1 ČL prášku do pečiva
mletá škorica
štipka soli
jahody alebo iné drobné ovocie na dozdobenie
Postup:
- Vločky namočené v mlieku nechajte napučať v chladničke aspoň 12 hodín.
- Zmes zmiešajte s vajíčkom, múkou, práškom do pečiva, soľou a škoricou. Celú hmotu dobre rozmixujte, aby nevznikli hrčky.
- Vzniknuté cesto opražte na panvici na minime oleja (ak máte kvalitnú panvicu, nemusíte používať olej). So zmesou pracujte ako s klasickým cestom na lievance alebo palacinky.
- Na hotové lievance poukladajte ovocie alebo džem podľa chuti.
Vaše skúsenosti
Používate ovsené vločky na chudnutie aj vy? Máte nejaký dobrý recept? Neváhajte a napíšte nám do komentárov. Za všetky vaše príspevky vopred ďakujeme.