Ako znížiť chuť na sladké
Určite aj vy poznáte pocit, kedy je chuť na sladké až taká veľká, že sa pokojne v noci zdvihnete z postele a idete si do kuchyne pre kúsok čokolády. Príčin takejto neodolateľnej chuti môže byť veľa, od predmenštruačného syndrómu cez cukrovku až po vážne ochorenia. Ale prečo ísť až tak ďaleko? Prečo je túžba po sladkostiach problém či dokonca choroba? Veď cukor je pre náš organizmus hlavným a najjednoduchším zdrojom energie.
Pred mnohými rokmi si predchodcovia dnešného človeka cukor mimoriadne vážili, hoci nemali žiadne teoretické znalosti o tejto dobrote sami na sebe cítili, že sú po ňom silnejší a majú viac energie na dlhšiu dobu. Dnes vieme, že cukor je tou najzákladnejšou formou energie pre všetky bunky nášho tela. Telo ho dokáže veľmi jednoducho a rýchlo spracovať a okamžite využiť na poháňanie organizmu, čo je preňho oveľa jednoduchšie ako rozkladať a tráviť tuky či bielkoviny.
Ak sa však do krvného obehu dostane príliš veľa cukru, telo sa tejto „vzácnej“ suroviny nechce len tak ľahko vzdať a vylúčiť ju ako nepotrebnú, preto si cukor odkladá do tukových zásob na horšie časy. V minulosti to fungovalo, cez leto, kedy bolo dostatok sladkého ovocia si telo urobilo zásoby na zimu, kedy bolo cukru menej. Inak je tomu ale v dnešnej dobe, kedy nedostatok cukru nepociťujeme v žiadnom ročnom období. A práve preto je cukor v dnešnej dobe takým strašiakom. Nahromadené zásoby sa nemajú kedy spotrebovávať a my priberáme viac a viac.
To, že na oslavách a rôznych mimoriadnych príležitostiach sú hosťom ponúkané sladké pokrmy, nie je náhodou. Cukor v ľudskom mozgu spôsobuje vyplavovanie hormónov spokojnosti, radosti a pohody. V praxi to potom znamená, že sa cítime pokojne, nálada sa zlepší a sily pribudnú.
Keď je chuť na sladké priveľká
Pocit chuti na sladké môže mať dve príčiny. Vo väčšine prípadov ide o dôležitý signál nášho tela, že klesla hladina inzulínu a je potrebné ju dostatočným množstvom cukru opäť navýšiť. V tejto fáze pociťujeme zvýšenú únavu, hlad, sme nervózny a podráždený. Ak si dáme tabličku čokolády či sladký zákusok, polepší sa nám, no iba na chvíľu. Po čase hladina inzulínu opäť klesne a spomínané pocity sa vrátia, siahame teda po ďalšej sladkosti,…
Asi už tušíte, že na tom niečo nesedí. Nikde nie je napísané, že nízka hladina inzulínu je niečo zlé a je potrebné ju okamžite zvýšiť. Naše telo je dokonalý organizmus, ktorý sa s touto skutočnosťou dokáže vysporiadať sám, no trvá mu to trošku dlhšie ako zjedenie čokoládovej tyčinky. Pocity únavy a slabosti sú prejavom toho, že telo začína na svoje fungovanie využívať iný zdroj energie, tuky. Spaľovať tukové zásoby je oveľa náročnejší proces ako spaľovanie inzulínu, je preto samozrejmé, že naše telo potrebuje nejaký čas nato, aby si na túto zmenu zvykol.
V praxi to potom znamená, že to čo mi pociťujeme ako neodolateľnú chuť na sladké je vlastne začiatok spaľovania tukových zásob. Z toho nám vyplýva jasná rovnica, čím viac budeme odolávať tejto nutkavej chuti na sladké, tým skôr sa zbavíme nepekných tukových vankúšikov.
V druhom prípade je pocit chuti na sladké daný geneticky. Každý z nás totiž preferuje istú chuť jedál, niekto má rad slané, iný zbožňuje kyslé uhorky. Ak aj vy patríte k „sladkomanom“ so svojou chuťou na sladké pravdepodobne veľa neurobíte a vo vašom jedálničku budú vždy prevažovať sladké jedlá. Aj tu je však na mieste riadiť sa istými pravidlami. Miesto jednoduchých sacharidov voľte radšej tie zložené a aspoň raz v týždni si doprajte nesladký deň.
Naše tipy ako znížiť chuť na sladké?
Aj keď mnohí tvrdia, že najlepšie je sladkosti nekonzumovať vôbec, ja zastávam názor, všetko s mierou. Stačí dodržiavať niekoľko zásad a o niekoľko dní vaša spotreba sladkostí klesne na prijateľnejšiu úroveň.
- Raňajkujte
Súčasný trend rýchlych alebo žiadnych raňajok zdravému životnému štýlu ani trošku nepomáha. Po celej noci bez jedla je naše telo vyčerpané a hladné, nehovoriac o spomalenom, spánkovom, metabolizme. Deň by sme mali začínať pohárom čistej vody, prípade s niekoľkými kvapkami citrónu. Telu tak dodáme potrebné tekutiny, zmyjeme z tráviaceho traktu všetky nečistoty a zachytené zvyšky jedla a náš žalúdok sa pripraví nato, že čoskoro príde potrava a mal by začať pracovať. Raňajky by mali byť najhodnotnejším jedlom dňa, ale zároveň by mali byť ľahko stráviteľné. Ideálny bude jogurt s vločkami či tvaroh s banánom, ktoré vďaka obsahu bielkovín a zložených sacharidov dodajú telu dostatok energie na dlhší čas a pomôžu znížiť potrebu maškrtiť.
- Zázračných 10 minút
V momente keď dostanete chuť na sladké sa začnite venovať nejakej osožnej činnosti, ktorá vás baví. Nielen že, pri zábave zabudnete na chute, ale vedci tiež dokázali, že stačí 10 minút nato, aby sa chuť na sladké výrazne znížila, či dokonca pominula.
- Vypite pohár vody
„Hlad je častokrát len prezlečený smäd.“ Tak toto príslovie je jedna veľká pravda, a hlavne čo sa týka sladkostí a maškrtenia. Mnoho ľudí smäd necíti, cíti len isté nepohodlie, nepokoj a slabosť. V domnení, že tento nepokoj je spôsobený nedostatkom energie siahame po cukre, ako rýchlom zdroji energie. Preto vždy keď dostanete chuť na niečo malé, dajte si pohár vody a počkajte čo to urobí s vašim telom.
- Užívajte chróm
Chróm je zodpovedný za správne vylučovanie inzulínu, ktorého úlohou je udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi. Ako už bolo spomínané, za vlčí hlad či neodolateľnú chuť na sladké je zodpovedná znížená hladina inzulínu. Ako jedným z dôvodov prílišnej chuti na sladké teda môže byť nedostatok tohto minerálu. Skúste mierne zvýšiť jeho výskyt vo vašej strave alebo si kúpte chróm v tabletkách a pozorujte, ako naň bude telo reagovať. O chróme sme písali samostatný článok. Môžete si hoprečítať.
- Skúste jablčný ocot
Jablčný ocot znižuje chuť na jedlo, podporuje látkovú výmenu a zvyšuje schopnosť tvorby červených krviniek v organizme. Denne by ste vypiť jeden dvojdecový pohár vody zmiešaný s polievkovou lyžicou jablčného octu. Najlepší účinok docielite konzumáciou pol hodiny pred jedlom.
- Konzumujte viac bielkovín
Bielkoviny sú základným stavebným prvkom každej bunky nášho tela a ich úloha pri chudnutí je nenahraditeľná. Sú ľahko stráviteľné, no zároveň nás dokážu zasýtiť na dlhšiu dobu. Podľa istej štúdie, ľudia, ktorí zvýšili konzumáciu bielkovín mali až o 60% nižšiu potrebu maškrtiť v najbližších troch hodinách a o 25% nižšiu chuť na sladké a nezdravé pokrmy počas celého dňa.
- Nezabúdajte na pravidelný a dostatočne dlhý spánok
Pocit hladu a sýtosti ovplyvňujú dva hormóny, leptín a ghrelín, ktoré pokiaľ sú v rovnováhe naše telo funguje tak, ako má. Pri nedostatku spánku je táto hladina narušená a my sme hladní aj keď sme na dostatočne najedli, pretože telo sa snaží doplniť chýbajúcu energiu jedlom. A keďže najjednoduchšou formou energie pre telo je cukor, naše telo si vyžaduje práve sladké pokrmy.
- Chuť na sladké pramení z nudy
Zamestnajte sa! Myseľ, ktorá je sústredená na istú činnosť, nemá čas myslieť na maškrtenie.
- Zdravšia alternatíva
Keď už je chuť na sladké taká veľká, že žiadny z overených receptov nefunguje, voľte miesto čokolády radšej sušené ovocie, miesto šľahačkovej torty müsli tyčinku,… Čím menšie množstvo cukru totiž nárazovo skonzumujete, tým menšie budú výkyvy inzulínu v krvi. Keď totiž bude hladiny inzulínu v krvi stabilná, zníži sa tým riziko, že dostaneme za niekoľko minút opäť hlad či neodolateľnú chuť na sladké.
Máte aj vy zaručené tipy ako znížiť chuť na sladké dobroty? Neváhajte a napíšte nám do komentárov pod článok.
ja som znizila chut na sladke vdaka uzivaniu gurmaru, prirodny pripravok ktory vam pomaha bojovat so “zavislostou” na sladkom 🙂 ja som podla mna bola isto zavisla, den bez sladkeho som si nevedela predstavit
kde ste to kupila