Pečený karfiol so zemiakmi
Ak hľadáte svieže letné jedlo, ktoré nielen zasýti, ale aj poteší chuťové poháriky, ste na správnom mieste. Pečený karfiol so zemiakmi predstavuje skvelé jedlo, ktoré v sebe spája zdravú zeleninu a jemnú chuť syra. Navyše si tento pokrm môžu dopriať aj vegetariáni, pretože neobsahuje žiadne mäso. A keď vám nechutí karfiol? Jednoducho ho zameňte za brokolicu alebo zmiešajte obe tieto zeleniny v pomere, ktorý vám vyhovuje!
Porcie: 5
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 30 minút
Ingrediencie:
- Karfiol – 1 stredne veľká hlávka (cca 500 g)
- Zemiaky – 6 väčších kusov
- Nastrúhaný tvrdý syr – 100 g
- Vajíčka – 3 ks
- Mlieko – 200 ml
- Olej na vymastenie
- Strúhanka na vysypanie
- Soľ a korenie
Postup:
- Karfiol očistíme, rozdelíme hlávku na jednotlivé ružice a varíme do stredne mäkka približne 5 min. Rovnako postupujeme aj u zemiakov, ktoré predtým ošúpeme a nakrájame.
- Obvarenú zeleninu naukladáme do zapekacej misy vymastenej olejom a vysypanej strúhankou. Pričom spodnú vrstvu tvoria zemiaky a vrchnú karfiol. Posypeme syrom
- Z mlieka, vajec, soli a korenia pripravíme zmes, ktorou polejeme zeleninu so syrom v mise.
- Rúru predhrejeme na 180 °C a pečieme približne 30 minút, kým karfiol nezíska mierne zlatistú farbu a nezmäkne. Ak používame brokolicu, postupujeme pri jej spracovaní a pečení rovnako ako s karfiolom. Dobrú chuť!