Ryža Basmati
Chudnúť a pri tom sa stravovať zdravo a netrpieť hladom. To je sen mnohých, ktorí sa snažia zbaviť prebytočných kilogramov. Vy ho môžete jednoducho premeniť na skutočnosť a vyhnúť sa hladovaniu! Stačí siahnuť po tých správnych potravinách, medzi ktoré sa radí aj ryža Basmati alebo inak nazývaná „Indické šampanské“. Zistite, aké výhody vám môže poskytnúť pri chudnutí v nasledujúcom článku.
Čo je Basmati?
Pojem Basmati pochádza z ďalekej Ázie, kde sa táto ryža začala pôvodne pestovať. Vyšľachtila sa na úrodných poliach v oblastiach, ktoré sú zásobné čistou vodou priamo z ľadovcov Himalájí v oblasti dnešného Pakistanu a Indie. Obyvatelia týchto krajín ju nazývajú aj šampanským pre jej svetlú jemnú farbu a charakteristické štíhle, dlhé a vysokokvalitné zrno.
Každá z týchto krajín má pritom svoj vlastný druh ryže Basmati a tie sa navzájom mierne odlišujú. Pokiaľ siahnete po odrode Dehra Dun ide o indickú Basmati ryžu.
Pakistanská odroda je nazývaná Super Kernel Basmati. Pri oboch typoch ryže je dôležité, že ich kvalita stúpa dokonalým spracovaním. Po zbere by správna ryža Basmati mala byť uskladnená aspoň dva roky v tme a suchu. Následne sa ryža čistí a až tak sa balí a predáva. Táto dlhá doba uskladnenia je nevyhnutná na dokonalé vyschnutie ryže a zníženie obsahu vody na minimum. Aj vďaka tomu sa ryža Basmati pomerne rýchlo pripravuje, nelepí sa a má príjemnú chuť.
Basmati ryža a chudnutie
Vďaka svojej vysokej nutričnej hodnote a pomerne malému obsahu kalórií je ryža Basmati skvelým pomocníkom pri chudnutí. Nielenže je ľahko stráviteľná, urýchľuje a nabudzuje metabolizmus, zároveň prináša do organizmu množstvo prospešných vitamínov a minerálnych látok. Aj vďaka nízkemu glykemickému indexu môžete ryžu Basmati počas chudnutia konzumovať aj niekoľkokrát do týždňa. Najvhodnejšie je ju skombinovať s čerstvou alebo dusenou zeleninou, prípadne hubami a vytvoriť si tak chutné a zdravé rizoto.
Ryža Basmati nezaťažuje tráviaci trakt a je v ňom ľahko rozložiteľná, a tak telo energiu z tejto potraviny pomerne rýchlo spáli. Zbytočne tak nezahlcuje organizmus a dáva mu šancu premeniť na energiu aj tuk, ktorého sa potrebujete zbaviť. Zároveň dostatočne vyživí telo, pre ktoré každý proces chudnutia predstavuje určitú záťaž.
Ďalšie výhody ryže Basmati
Okrem vysokej kvality ponúka ryža Basmati aj ďalšie výhody pre zdravie. Má vysokú nutričnú hodnotu a je veľmi ľahko stráviteľná. Má zároveň jemnú chuť a výraznú orieškovú vôňu. Vďaka nízkemu obsahu vody sa nelepí a je vhodná aj pre ľudí s rôznymi potravinovými alergiami. Okrem toho ponúka organizmu ďalšie pozitíva:
- vhodná pre ľudí alergických na laktózu
- pomáha znižovať hladinu cholesterolu
- upravuje vysoký krvný tlak
- podporuje trávenie
- urýchľuje metabolizmus
- detoxikuje organizmus
- napomáha pri plynatosti
- stabilizuje hladinu cukru v krvi
- vhodná pre diabetikov
- vhodná pre ľudí s bezlepkovou diétou
Vitamíny a minerály v ryži Basmati (na 100 g)
Vitamín E |
0,71 mg |
Vitamín B1 |
0,19 mg |
Biotín |
3 ug |
Vitamín B2 |
0,1 mg |
Kyselina listová |
13 ug |
Vitamín B3 |
3,5 mg |
Kyselina pantoténová |
0,85 mg |
Vitamín B6 |
0,31 mg |
Minerály | |||
Vápnik |
7,5 mg |
Zinok |
0,97 mg |
Železo |
0,8 mg |
Selén |
2,2 ug |
Horčík |
53 mg |
Fosfor |
145 mg |
Draslík |
102 mg |
Sodík |
1,32 mg |
Nutričné hodnoty ryže Basmati (na 100 g)
Tuky – 0,7 g
Bielkoviny – 6,5 g
Sacharidy – 32 g
Vláknina – 1,9 g
Energia – 177 kcal (743 kJ)
Na čo si dať pozor?
Basmati ryža sa okrem dvoch základných odrôd vyskytuje aj v hnedej a bielej variante. Podobne, ako pri klasickej ryži, tieto dva varianty sa líšia spracovaní. Zatiaľ čo hnedá ryža je čisto prírodná a neprechádza ďalšími úpravami, biela ryža je lúpaná, leštená a viacnásobné čistená, a tak získava bielu farbu, pretože sa zbavuje vrchných obalov.
Ak chcete z Basmati ryže vyťažiť maximum, stavte na hnedú variantu. Tá obsahuje oveľa viac pozitívnych zložiek a ide o organickú potravinu. Zároveň je ľahšia a jednoduchšie stráviteľná než biela ryža a má vysokú nutričnú hodnotu. Venujte preto pozornosť etikete, ale aj krajine pôvodu ryže, aby ste sa uistili, že kupujete skutočne kvalitný produkt.
Po uvarení ryžu, ktorú neskonzumujete, je potrebné čo najrýchlejšie odložiť do chladu. V chladničke ju môžete skladovať najviac dva dni. Výhodnejšie je však zvyšnú ryžu zmraziť. V opačnom prípade sa v ryži postupne rozmnožia škodlivé baktérie a mikroorganizmy, ktoré môžu spôsobiť napríklad tráviace problémy.
Príprava ryže Basmati
Správne uvariť ryžu Basmati nie je vôbec náročné. Stačí vám na to kvalitná ryža, ktorú kúpite, napríklad v e-shopoch alebo predajniach so zdravou výživou. Ďalej voda, štipka soli a olivového oleja.
Ako na to?
- Jeden hrnček ryže premyjeme na sitku pod tečúcou vodou. Následne ryžu presypeme do hrnca a zalejeme dvoma pohármi vody. Vodu mierne osolíme a pridáme pár kvapiek olivového oleja.
- Hrniec zakryjeme a varíme 12 – 15 minút kým ryža nezmäkne a voda sa nevyvarí.
- Ryžu odstavíme a necháme cca 3 – 5 minút odstáť. Následne premiešame lyžicou. Takto pripravená ryža vyniká svojou exotickou vôňou a jemnou orieškovou chuťou.
- Týmto spôsobom môžete pripraviť ľubovoľné množstvo ryže, stačí, ak dodržíte pomer ryže voči vode 1 : 2.
Zeleninové rizoto s ryžou Basmati
Ingrediencie:
- Ryža Basmati – 120 g
- Voda – 500 ml
- Mrkva – 120 g
- Brokolica – 150 g
- Mandle olúpané – 20 g
- Olivový olej – ½ lyžice
- Morská soľ
- Bazalka
- Mletá rasca – 1 lyžička
Postup:
- Ryžu premyjeme, scedíme a vložíme do hrnca spolu s nakrájanou mrkvou. Zalejeme vodou, osolíme, pridáme bazalku, rascu a olivový olej. Povaríme, kým ryža aj mrkva nezmäkne.
- Brokolicu očistíme, umyjeme a rozdelíme na jednotlivé ružice. Po 12 minútach varenia ryže s mrkvou pridáme brokolicu, ktorú poukladáme na vrch zmesi v hrnci.
- Následne podlejeme 0,5 dcl vriacej vody a pod pokrievkou podusíme 10 minút. Dbáme na to, aby sa voda neodparila skôr než dokončíme varenie.
- Na záver premiešame celú zmes a dozdobíme bylinkami, prípadne pár kvapkami kvalitného ľanového oleja a jemne opečenými mandľami.
Dobrú chuť!