Plnené šampiňóny zapekané s cuketou
Hľadáte jedlo, ktoré vás ľahko zasýti, a zároveň vás udrží fit? Vyskúšajte chutné plnené šampiňóny zapekané s cuketou. Poskytnú vám dostatok energie po zvyšok dňa a potešia aj vaše chuťové poháriky. Huby zároveň obsahujú dôležité látky prospešné pre zdravie a sú bežne dostupné v obchodoch. Pripravte si chutné a zdravé jedlo podľa nášho jednoduchého receptu!
Porcie: 4
Čas prípravy: 25 minút
Čas pečenia: 30 minút
Suroviny:
- Šampiňóny čerstvé – 500g
- Vajíčka – 4 ks
- Šunka (voliteľné) – 100g
- Nastrúhaný tvrdý syr – 100g
- Stredná cuketa – 1 ks
- Cibuľa – ½ ks
- Olej
- Bylinky
- Soľ a korenie
- Strúhanka na vysypanie plechu/pekáča
Postup:
- Šampiňóny očistíme, vykrojíme z nich nožičky a vnútro tak, aby klobúčiky zostali celé a neskôr nám poslúžili ako misky. Plech alebo pekáč potrieme olejom, vysypeme strúhankou a uložíme naň šampiňóny hlavičkou smerom nadol.
- Nožičky zo šampiňónov spolu s cibuľou nadrobno nakrájame a jemne opražíme na panvici spolu s trochou oleja. Po chvíli pridáme šunku nakrájanú na kocky a až na záver aj vajíčka. Následne osolíme, okoreníme a pridáme bylinky. Zmes necháme mierne zhustnúť, dávame však pozor, aby vajíčka zostali stále mierne riedke.
- Pripravenou zmesou začneme pomocou lyžice plniť hlavičky šampiňónov uložených na plechu/v pekáči. Na záver ich posypeme strúhaným syrom.
- Cuketu ošúpeme, rozkrojíme po dĺžke na polovice a stred (jadierka) vyberieme pomocou lyžice. Nakrájame ju na cca 1-2 cm hrubé pásiky. Tie polejeme v miske olejom, osolíme a pridáme bylinky. Marinádou obalíme všetku cuketu, ktorú môžeme následne mierne opražiť na panvici bez oleja pre zvýraznenie chuti. Hotovú cuketu uložíme do pekáča/na plech k šampiňónom.
- Šampiňóny s cuketou vložíme do rúry predhriatej na 190 °C a pečieme 30 minút. Dobrú chuť!